Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kotlový štít: 2601 m.n.m.

Uzlový vrchol v hřebenu, který se táhne z Gerlachovského štítu. Za Kotlovým štítem se hřeben rozdvojuje. Jednu jeho větev ohraničuje Batizovská dolina a tento hřeben se jmenuje Dromedárov chrbát, který má 5 věží. Ty odděluje od Kotlového štítu štrbina pod Kotlovým štítem. Druhá jeho větev je ohraničena Velickou dolinou a tento hřeben má několik výrazných věží a sedel. Tento hřeben je od Kotlového štítu oddělený Lavínovou lávkou. Oba hřebeny vybíhající z Kotlového štítu na jih vytvářejí Gerlachovský kotel.

detailní popisy výstupy:

Kotlový štít je v blízkosti Gerlachovského štítu a i výstupové cesty ve dvou případech vedou právě kolem Kotlového štítu. Viz Gerlachovský štít a popis výstupu č.1 a č.2 až do štrbiny pod Kotlovým štítem. Tu ve strbině opustíme cestu na Gerlach a vydáme se přímo nahoru do svahu a po vyšlapané stezce dosáhneme vrcholu Kotlového štítu asi za 15 minut.

Další možností je jít přes Batizovskou dolinu, (viz Gerlachovský štít a popis výstupu č.3), vystoupit na Gerlachovský štít, sejít z Gerlachu několik desítek výškových metrů opět do Batizovského žlabu a poté přejít několik žeber až se dostaneme do štrbiny pod Kotlovým štítem a odtud se dá lehce vystoupat na vrchol Kotlového štítu. Pro ty, kteří znají terén doporučuju nejít až do štrbiny pod Kotlovým štítem, ale několik desítek metrů před štrbinou uhnout doleva a přímo vystoupit na vrchol Kotlového štítu. Cesta přes Batizovskou probu je sestupová a proto, pokud někdo chce touto cestou vystupovat, měl by vyjít brzy ráno, aby se v Batizovském žlabu nepotkal s těmi, kteří už budou sestupovat z Gerlachu.