Jdi na obsah Jdi na menu
 



Velká Litvorová veža: 2581 m.n.m.

Je to 12. nejvyšší vrchol Vysokých Tater a zároveň 3. nejvyšší veža tohoto pohoří. Tato veža je od Malé Litvorové veže oddělena Prední a Zadní Gerlachovskou lávkou, které odděluje Gerlachovská vežička, (Predná Gerlachovská lávka je jedna ze dvou štrbin, která odděluje Gerlachovskou vežičku od Velké Litvorové veže. Padá do Velické doliny jasným žlabem, který ústí do sněhového žlabu, padajícího z Lavínového sedla. Gerlachovská vežička je malá sklaní vežička, která odděluje od sebe Zadní Gerlachovskou lávku od Přední Gerlachovské lávky. Na stranu Kačacej doliny není výrazná, ale do Velické doliny padá výraznou trojúhelníkovou stěnkou, ohraničenou ze dvou stran většinou sněhovými žlaby. Zadná Gerlachovská lávka je jedna z nápadných štrbin mezi Malou Litvorovou vežou a Gerlachovskou vežičkou, respektivě Velkou Litvorovou vežou. Do Velické doliny, do Horní Kvetnice padá kratším, i v létě většinou sněhem vyplněným, žlabem. Do Kačacej doliny, ke Gerlachovským spádům nepadá přímo, ale šikmo protíná celý severozápadní masív Zadného Gerlachu. Směřuje se do kotle Komarnického žlabu a z něho vystupuje zase do Východní Batizovské štrbiny. Od Lavínového štítu je Velká Litvorová veža oddělena Lavínovým sedlem, (do Velické doliny toto sedlo padá strmým, výrazným, sněhovým žlabem). Z hlediska přístupu je Velká Litvorová veža velmi špatně přístupná a veškeré cesty na její vrchol mají minimální stupeň obtížnosti II-III. Jen pro informaci je zde pár výstupových cest.

detailní popisy některých výstupů:

1. Z Velickej doliny, z Hornej Kvetnice, přes Gerlachovskou vežičku: Túru rozdělíme na 2 části. První je výstup z Velickej doliny, z Hornej Kvetnice na Gerlachovskou vežičku a druhá část je přechod z Gerlachovské vežičky na Velkou Litvorovou vežu. Co se týče první části, tedy výstupu z Velické doliny, z Horní Kvetnice na Gerlachovskou vežičku, tak tato trasa je v průvodci uvedena jen v sestupu a zní takto: "Žebrem stěny, v sestupu - Z vrcholu Gerlachovské věžičky dolu v serpentínách po žebru. Na konci v jeho severním boku sestoupíme dolu do doliny. 30 minut, stupeň obtížnosti I-II". Z toho vyplývá, že pokud bychom tuto trasu šli jako výstup, tak z Velické doliny, z Horní Kvetnice bychom šli nejdříve v severním boku žebra a výše v serpentínách po tomto žebru až na vrchol Gerlachovské vežičky. Dále z Gerlachovské vežičky jdeme po příkrém hřebenu pod velký výšvih. Tu po lištách šikmo doprava nahoru do desetimetrového strmého komínka, který je zavalený volnými skalami. Komínkem zpět na hřeben, který má roztroušené zuby. Přes ně, (dají se často obejít), na vrchol Velké Litvorové veže. Celkový čas výstupu z Velické doliny, z Hornrj Kvetnice: do 2 hodin, stupeň obtížnosti: z doliny na Gerlachovskou vežičku: I-II, z Gerlachovské vežičky na Velkou Litvorovou vežu: II. Nutná velmi dobrá znalost terénu a nutnost jištění se lanem.

2. Z Kačacej doliny, z Gerlachovských spádů: Nejprve jako Komárnického žlabem v severozápadní stěně Zadného Gerlachu, až do velkého kotle. Z něho vede pás doleva na Zadní Gerlachovskou lávku. Jdeme chvíli po pásu, až do spádnice vrcholu, potom po plotnách a komínem na vrchol. Stupeň obtížnosti: II, místami III, jedná se už o horolezecký výstup.

3. Přechod ze Zadného Gerlachu, přes Lavínovú vežu, Lavínový štít a Gerlachovskou vežičku: Teoreticky je tento přechod možný, ale je to už víceméně horolezecký přechod s lanem. Stupeň obtížnosti II.