Jdi na obsah Jdi na menu
 



Důležité upozornění!!!

Pro návštěvníky Vysokých Tater vydala Horská služba tato upozornění:

1.) Před túrou si prostuduj v turistickém průvodci směr a čas trvání túry!
2.) Na túru odcházej včas ráno,aby ses vrátil za světla, (pro každý případ si přibal do batohu baterku, či čelovku). Nikdy nechoď sám!
3.) Na túru odcházej dobře vystrojený, v pevných botech a s rezervním teplým svetrem!
4.) Před odchodem do hor zanechej u někoho zprávu, kde, kterým směrem půjdeš a kdy se přibližně vrátíš. Od udaného směru se potom neodchyluj (pamatuj na to, že často v horském terénu není signál v mobilním telefonu)!
5.) Drž se chodníku a neodbočuj z něho!
6.) Vyhýbej se letním sněhovým polím! Téměř každé uklouznutí na nich se končí těžkým zraněním nebo dokonce smrtí (je dobré sebou pro tento případ mít v batohu mačky).
7.) Šetři TANAP, netrhej květy, neplaš zvěř, nezakládej oheň a neodhazuj odpadky!
8.) Neshazuj kameny! Můžeš někoho zranit nebo i zabít!
9.) Při náhlém zhoršení počasí a za zlé viditelnosti, nepokračuj v túře, ale vrať se do nejbližší chaty. Pokud tam zůstaneš nocovat, oznam to osobě, které jsi hlásil kde jdeš a kdy se vrátíš, (viz bod 4), ať Tě nedá zbytečně hledat horskou službou, (pokud se této osobě nemůžeš dovolat, spoj se s horskou službou, aby při případném nahlášení tvého zmizení věděli,že jsi v pořádku).
10.) Když se ti stane nehoda, volej o pomoc jakýmkoli sluchovým nebo zrakovým signálem 6 krát za minutu s jednominutovými přestávkami.
11.) Když slyšíš volání o pomoc, odpověz jakýmkoli zrakovým nebo sluchovým signálem 3 krát za minutu s jednominutovou přestávkou. Nehodu nahlas na nejbližší chatě nebo telefonem na horskou službu.
12.) Když potřebuješ poradit, obrať se na horskou službu TANAPu. Řiď se podle těchto pokynů, protože jejich nedodržováním se vystavuješ nebezpečí úrazu.

Kontakt: HZS Vysoké Tatry, Starý Smokovec 23, 059 60, Vysoké Tatry
tel:+421 52/44 22 820, fax:+421 52/44 22 855, mobil:+421 903 624 869
email: vtatry@hzs.sk, webová stránka: www.hzs.sk